Kortere werkweek voor gendergelijkheid
Er bestaat nog steeds grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het werkleven. Vooral de komst van kinderen heeft een significant grotere impact op de carrière van een vrouw dan op die van een man. Een kortere werkweek voor iedereen zou een oplossing kunnen zijn, omdat het niet alleen leidt tot minder stress en verzuim, maar ook meer gendergelijkheid.
Na het krijgen van kinderen worden vrouwen verwacht minder te gaan werken om tijd vrij te maken voor de zorg van hun gezin, terwijl het grootste deel van de mannen fulltime blijft werken. Deze ongelijke verdeling van zorg- en werktaken is één van de oorzaken van de loonkloof en resulteert in financiële afhankelijkheid van vrouwen. Daarnaast leidt het tot zwangerschapsdiscriminatie. Zeker 43 procent van de vrouwen wordt benadeeld in sollicitaties, contract onderhandelingen en promoties als gevolg van moederschap of kinderwens. Voor mannen heeft het krijgen van kinderen vrijwel nooit een negatieve invloed op hun werk of salaris.
Alhoewel 44 procent van de ouders zorg- en werktaken gelijk wil verdelen, lukt het in de praktijk slechts 16 procent. Veel gezinnen moeten te veel inleveren (salaris, promotie of andere arbeidsvoorwaarden) als beide een dag minder zouden werken.
Een korte werkweek voor iedereen biedt ouders de mogelijkheid om werk en zorg eerlijk te verdelen zonder teveel te worden beperkt door financiële obstakels of sociale normen. Bovendien heeft onderzoek bewezen dat bedrijven baat hebben bij een 30-urige werkweek. Onderzoek heeft bewezen dat werknemers minder stress ervaren, efficiënter werken en zijn gelukkiger.
Kortom, een 30-urige werkweek kan leiden tot een gelukkigere, productievere, en gelijkwaardige samenleving voor mannen en vrouwen.