Salaris transparantie helpt verminderen loonkloof
Hoe zou je je voelen als je werkgever een lijst openbaar zou maken van het personeel en ieders bijbehorende salaris? Uit onderzoek blijkt dat transparantie over salarissen kan helpen bij het verkleinen van de loonkloof.
Nog 123 jaar voordat de kloof tussen mannen en vrouwen wereldwijd is gedicht
Hoewel de kloof tussen mannen en vrouwen jaarlijks iets verminderd, is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wereldwijd nog steeds groot. Zeker op gebied van gezondheid, opleiding en economische participatie is er nog een lange weg te gaan. Volgens een onderzoek van het World Economic Forum (WEF) zal met het huidige tempo de kloof pas over 123 jaar zijn verdwenen.
Gendergelijkheid vereiste in strijd tegen klimaatverandering
Een link tussen gendergelijkheid en duurzaamheid is in eerste instantie wellicht moeilijk te vinden. Toch blijkt uit onderzoek dat deze onderwerpen juist nauw met elkaar verweven zijn. Vrouwen en andere worden onevenredig getroffen door de wereldwijde klimaatcrisis. Daarnaast bevinden ze zich ook in een unieke positie om de strijd voor duurzaamheid te leiden.
Dicht ook de gender funding gap!
Niet alleen bij salarissen bestaat er een kloof tussen mannen en vrouwen, ook bij start-up investeringen is een duidelijk verschil te zien. In 2021 werd meer dan 5,3 miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse startups door venture capital-investeerders, drie keer zoveel als het jaar ervoor. Echter uit onderzoek van MT/Sprout bleek dat minder 1 procent van dat kapitaal bij start-ups terecht komt met uitsluitend vrouwelijk oprichters.
Onderzoek: loonkloof grootst in typische mannenberoepen
Uit onderzoek is gebleken dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen het grootst is in door mannen gedomineerde beroepen zoals bijvoorbeeld in de IT. Maar andersom zelfs in typische vrouwelijke beroepen, denk aan de zorg of in het onderwijs, verdienen mannen gemiddeld nog altijd meer dan hun vrouwelijke collega's.
Kortere werkweek voor gendergelijkheid
Kortere Werkweek voor Gendergelijkheid
Er bestaat nog steeds grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het werkleven. Vooral de komst van kinderen heeft nog altijd een significant grotere impact op de carrière van een vrouw dan op die van een man.
Data onthult: loonkloof ontstaat al vroeg
Inkomens ongelijkheid tussen mannen en vrouwen ontstaat al binnen drie jaar na afstuderen, zo blijkt uit een onderzoek van WSJ naar afgestudeerden tussen 2015 en 2016. De data onthult het ontstaan van een loonkloof al snel na het toetreden van de arbeidsmarkt. De loonkloof was zelfs zichtbaar bij alumni van dezelfde opleiding bij dezelfde universiteit.
Eindelijk: KNVB betaalt vrouwen hetzelfde salaris als mannen
Nou… het heeft even geduurd, maar de loonkloof bij voetbal in Nederland begint eindelijk te slinken. Vorige week maakten de KNVB bekend dat ze mannelijke en vrouwelijke internationals eindelijk hetzelfde gaan belonen.
LinkedIn compenseert vrouwen voor loonkloof!
LinkedIn heeft vrouwelijke medewerkers jarenlang gediscrimineerd door minder loon te betalen dan mannelijke medewerkers, voor gelijkwaardig werk. Het sociale netwerk gaat daarom bijna 700 Amerikaanse medewerkers compenseren. In totaal is er maar liefst $1.8 miljoen mee gemoeid. De compensatie is een gevolg van klachten van de medewerkers. Dus, aan de bel trekken loont!
Europese wetgeving loonkloof in de maak!
Heb jij het mooie nieuws uit het Europees Parlement al gehoord?
Nieuw in 2022: verplichte streefcijfers genderdiversiteit
Er zijn nog steeds bedroevend weinig vrouwen en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond in de top… Wist je dat er in Nederland meer directeuren?zijn genaamd Peter, dan vrouwelijke directeuren? Het aantal vrouwen in de top groeit wel, maar ontzettend langzaam. Veel te langzaam. Daarom grijpt de Nederlandse overheid in. Sinds 1 januari 2022 is er een nieuwe wet: de wet ingroeiquotum en streefcijfers.
"Girls just want to have fun...damental human rights!"
"Girls just want to have fun...damental human rights!" Een paar inzichten uit het programma "De loonkloof kan dicht" in De Balie met Sophie van Gool, Agnes Jongerius, Bas van Weegberg, Gwenda Nielen, Coco van Beveren, Rosanne Bakker en Jamila el Mourabet
Fijne Internationale Vrouwendag!
Fijne Internationale Vrouwendag!
Vandaag nemen we de tijd om de rechten van vrouwen te vieren en ons in te zetten voor het beëindigen van genderongelijkheid. Want helaas is ongelijkheid tussen mannen en vrouwen nog steeds geen verleden tijd.
Hoge inflatie = hoger salaris? 📈
Een hoge inflatie zorgt voor een lager besteedbaar inkomen. Kan je de inflatie gebruiken als argument in je onderhandeling?
Hulp bij onderhandelen? 🤝
Hé daar, wat leuk dat je onze website bezoekt! Ga je binnenkort onderhandelen en kan je wel wat hulp gebruiken? We helpen je graag!
Salaristijger is op vakantie 🏝️
Salaristijger is op vakantie. Tijdelijk bieden we geen “hulp bij onderhandelen”. Gelukkig kun je wel gebruik maken van onze Masterclass Onderhandelen!
Salaristijger is jarig en trakteert!
Salaristijger bestaat één jaar en trakteert: deze week krijg je 20% korting op al onze diensten!
Corona of niet, stel het gesprek over een salarisverhoging niet uit
“het is doodzonde als je niet onderhandelt” aldus oprichter van Salaristijger Sophie van Gool
Mansplaining
Mansplaining is een opmerkelijk fenomeen. Hoe komt het dat mannen alles beter denken te weten? Waarom luisteren we met meer aandacht als witte mannen aan het woord zijn? En hoe dienen we mansplainers het beste van repliek?
Waarom verdienen vrouwelijke voetballers minder dan mannelijke voetballers?
Megan Rapinoe, superster uit het US soccer team pleit al jaren voor gelijke beloning van het vrouwen- en mannenvoetbalteam.