"Girls just want to have fun...damental human rights!"

"Girls just want to have fun...damental human rights!" Een paar inzichten uit het programma "De loonkloof kan dicht" in De Balie!

πŸ‘‰ Ongelijke betaling is een vorm van onrecht en is (sinds 1957!!!) bij wet verboden. Als het je overkomt is het dus NIET jouw schuld en zou je niemand hoeven te overtuigen van het belang ervan, want het staat gewoon in de wet!
πŸ‘» De praktijk is helaas weerbarstig. Organisaties zijn huiverig om het 'gevoelige thema' (their words) te bespreken en te onderzoeken. En onder het mom van 'niet meten = niet weten' steken ze daarom vaak hun kop in het zand.
πŸ’ͺ Maar er zijn uitzonderingen: kijk naar Gwenda Nielen die zich als directeur actief inzet voor gelijke beloning, salarissen checkt als ze nieuwe mensen aanneemt, eventuele verschillen corrigeert, en alle salarissen publiceert op een interne schijf!
πŸ”₯ Word je ook wel eens moe van al die podcasts, artikelen en social media posts? En vraag je je af of het wel ergens toe leidt? Zeker wel, aldus Agnes Jongerius: maatschappelijke verontwaardiging HELPT! Politici luisteren ook, en kunnen zaken veranderen als daar aandacht en draagvlak voor is.
πŸ‘€ Tot slot: terwijl we wachten op wetgeving en beleid, helpt het om over je salaris te onderhandelen, transparant te zijn onder vrienden en familie en NOOIT je laatste salarisstrook te delen met een nieuwe werkgever! Dit is niet DE oplossing voor de loonkloof, maar wel iets waar je vandaag mee kunt beginnen.

Om de maatschappelijke verontwaardiging door te zetten, gaan we in november op Equal Pay Day een grootschalige actie opzetten. 'Rellen en keten'! (aldus Agnes Jongerius) Wil je erbij zijn? IdeeΓ«n? Vragen? Laat het ons weten via info@salaristijger.nl!

Sophie van Gool bij debatcentrum De Balie in Amsterdam

Vorige
Vorige

Nieuw in 2022: verplichte streefcijfers genderdiversiteit

Volgende
Volgende

Fijne Internationale Vrouwendag!