Nieuw in 2022: verplichte streefcijfers genderdiversiteit

Er zijn nog steeds bedroevend weinig vrouwen en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond in de top… Wist je dat er in Nederland meer directeuren?zijn genaamd Peter, dan vrouwelijke directeuren? Het aantal vrouwen in de top groeit wel, maar ontzettend langzaam. Veel te langzaam. Daarom grijpt de Nederlandse overheid in. Sinds 1 januari 2022 is er een nieuwe wet: de wet ingroeiquotum en streefcijfers.

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

  • Behoor je tot de zo’n 100 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven? Dan heb je voortaan te maken met het verplichte ingroeiquotum. Dit betekent dat je door middel van nieuwe benoemingen moet zorgen dat ten minste een derde van je raad van commissarissen (rvc) vrouw en een derde van je raad van commissarissen man wordt. Nieuwe benoemingen die hier niet aan bijdragen zijn niet toegestaan. Zo dreigde in januari 2022 een benoeming van Snowworld nietig te worden verklaard. Op het laatste moment werd de benoeming wijselijk afgeblazen.

  • Is jouw organisatie een grote NV of BV? Dan heb je voortaan te maken met verplichte streefcijfers, plannen van aanpak én een rapportage- en transparantieplicht. Wanneer ben je een grote vennootschap (BV of NV)? Je bent dit meestal als je voldoet aan twee van de drie volgende eisen: a) activa meer dan €20mln, b) netto-omzet meer dan €40mln of c) meer dan 20 werknemers. In Nederland gaat dit momenteel om zo’n 5.000 organisaties!

    • Streefcijfers en een plan van aanpak zijn verplicht! Je moet passende en ambitieuze streefcijfers en een plan zelf opstellen voor het bestuur, de rvc én de subtop (zelf te bepalen groep van leidinggevende functies). Afhankelijk van de grootte van je organen en je huidige samenstelling moet je dus mogelijk verplicht streven naar meer vrouwen of mannen. Zie hier voor voorbeelden van passende en ambitieuze streefcijfers. Je bent ook verplicht een plan van aanpak op te stellen, waarin je uitlijnt hoe je de streefcijfers wilt gaan realiseren. Denk aan het aanpassen van profielschetsen, het herzien van het wervings- en selectieproces of een voorkeursbeleid voor promoties bij gelijke geschiktheid. Je staat vrij om het plan van aanpak op je eigen manier in te vullen.

    • Rapportage en transparantie zijn verplicht! Je moet elk jaar, binnen 10 maanden na afloop van het boekjaar volgens een vast format rapporteren over de voortgang. De eerste rapportageplicht is in 2023, over het boekjaar 2022. Je moet dus nu starten met je plan van aanpak, om in 2023 te kunnen rapporteren! De gegevens die je rapporteert worden tevens gepubliceerd door de SER, zodat iedereen bedrijven onderling kan vergelijken. De gegevens die je moet rapporteren zijn:

      • Het aantal mannen en vrouwen in het bestuur, de rvc en de subtop aan het eind van het boekjaar

      • Je passende en ambitieuze streefcijfers

      • Je plan van aanpak

      • De redenen voor het eventueel niet behalen van je doelen

Naast de rapportage aan de SER, zul je deze gegevens naar alle waarschijnlijkheid ook moeten publiceren in je bestuursverslag. Het besluit hiervoor is in voorbereiding.

Geen tijd te verliezen dus! Wil jij met je organisatie aan de slag om de genderbalans nu eens écht te verbeteren? Neem vrijblijvend contact op met ons via info@salaristijger.nl. We ondersteunen organisaties met D&I-metingen, roadmaps en trainingen. Op naar een eerlijke wereld!

Vorige
Vorige

Europese wetgeving loonkloof in de maak!

Volgende
Volgende

"Girls just want to have fun...damental human rights!"