Europese wetgeving loonkloof in de maak!

Heb jij het mooie nieuws uit het Europees Parlement al gehoord?

👉 Op dinsdag 5 april 2022 heeft het Europees Parlement met ruime meerderheid (403 stemmen voor!) ingestemd met de volgende stap voor het verkrijgen van Europese wetgeving over de loonkloof!

💶 Vrouwen in Europa verdienen per uur nog steeds een stuk minder dan mannen. Gemiddeld is dit 13%. Nederland doet het slechter dan gemiddeld. Bij ons verdienen vrouwen gemiddeld ongeveer 14% minder per uur. In Belgie, ter vergelijking, verdienen vrouwen zo'n 5% minder per uur. (gegevens Eurostat)

📖 Europa komt nu met wetgeving om de loonkloof te dichten. Het Europees Parlement en de Commissie gaan nu in onderhandeling over de exacte inhoud van de wet.

Uitgangspunten zijn:
⭐ TRANSPARANTIE: Grote werkgevers moeten verplicht infromatie delen met werknemers, waarmee ze salarissen kunnen vergelijken.
⭐ ACTIE: Bij aantoonbare genderloonkloof moeten organisaties aan de bak om dit recht te trekken
⭐BOETES: Bedrijven die zich niet aan de wet houden kunnen hoge boetes verwachten

Het Europees Parlement en de Commissie gaan nog onderhandelen over details: Wanneer ben je een grote werkgever? Bij welk percentage loonkloof moet er actie komen? Moet er ook een verbod komen om loon geheim te houden? Bij wie ligt de bewijslast van een loonkloof in de rechtzaal?

Nog genoeg om uit te werken, maar stap voor stap komen we dichter bij het dichten van de loonkloof! 🥳

Heeft jouw werkgever de loonkloof al eens onderzocht?

Vorige
Vorige

LinkedIn compenseert vrouwen voor loonkloof!

Volgende
Volgende

Nieuw in 2022: verplichte streefcijfers genderdiversiteit