Transparantie helpt tegen de loonkloof
De loonkloof ontstaat niet met opzet. Er zijn weinig werkgevers die expres hun vrouwelijke medewerkers minder betalen dan hun mannelijke medewerkers. Of zwarte medewerkers bewust minder betalen dan hun witte medewerkers.
Salaristijger geinterviewd door Eva Jinek!
Oprichter van Salaristijger Sophie van Gool werd geïnterviewd door Eva Jinek over salarisonderhandelingen. Lees het hele interview.
🚀 Podcast! 🎧
Onze mede-oprichter Sophie werd geïnterviewd door Esade over diversiteit en inclusie op de werkvloer.
Salesforce toegewijd om de loonkloof te dichten
Softwaremagnaat Salesforce is één van de weinige grote bedrijven die openlijk over de loonkloof communiceert. In dit interview vertelt de CEO hoe hij zich hier sinds 2015 mee bezighield en bijna $9 miljoen vrijmaakte om de loonkloof te dichten. 🙌
Marketing of oprechte intenties?
Willen bedrijven echt veranderen, en kun je ze daarmee helpen? Of zien ze diversiteit vooral als marketingtool, zonder daadwerkelijk te willen veranderen, en kun je dat beter boycotten?
Wetgeving helpt
Over quota en wetgeving om (gender) gelijkheid en diversiteit te bereiken is altijd veel discussie. Leidt het niet tot positieve discriminatie? Is wetgeving niet ineffectief en kunnen we het beter aan de markt overlaten? Zorgt het niet voor administratieve rompslomp die afleidt van de core business?
Meer vrouwen? Minder salaris.
Als verklaring voor de loonkloof horen we vaak dat vrouwen "nu eenmaal kiezen" voor sectoren waar de salarissen lager liggen. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in 'vitale beroepen' zoals het onderwijs en de zorg, en ondervertegenwoordigd in goedbetaalde sectoren, zoals de financiële industrie en technologie.
Los van de vragen wat een eerlijk salaris is (waarom een bankier meer verdient dan een verpleegkundige) wijst onderzoek van @Cornell University erop dat het niet is wat het lijkt.
IJsland regelt gelijk loon per wet
In 2018 was IJsland het eerste land ter wereld waar 💰gelijk loon voor gelijk werk 💰via de wet werd afgedwongen.
Vrouwen genoeg, toch?
"Feminisme is toch niet meer nodig?"
"Kijk naar Angela Merkel! Jacinda Ardern! Dat bewijst toch dat vrouwen aan de top kunnen komen?"
"We hebben toch al een vrouwelijke minister/burgemeester/directeur/filmster?"
Transparantie belangrijk voor aanpakken loonkloof
Over geld praten is taboe. We weten soms niet eens van onze beste vrienden hoe veel ze verdienen.
Zonder vrouwen geen computers
Er zijn de laatste jaren veel initiatieven om meer vrouwen in technologie te krijgen, want er is een groot tekort aan talent én er valt heel veel geld te verdienen. Maar wist je dat computerprogrammeur oorspronkelijk een echte vrouwenbaan was?
BBC-presentator haalt gelijk bij rechtbank: salarisverschil onrechtmatig
Historisch nieuws begin dit jaar: presentator Samira Ahmed won een rechtszaak van de BBC over gelijk loon.
Pensioenuitvoerder APG pakt de loonkloof aan
Vorig jaar kwam pensioenfonds APG in het nieuws omdat zij als eerste bedrijf in Nederland bekend maakte de loonkloof te onderzoeken én dichten.
“Why should you make that much money?”
In 1980 kreeg de wereldberoemde Oprah Winfrey te maken met de loonkloof. Dit is hoe ze er mee om ging.
“Praat eens wat harder”
Afgelopen jaren worden vrouwen in de corporate wereld overstelpt door EMPOWERMENT: want als je maar assertief bent, niet te veel twijfelt, niet te zacht praat, niet aarzelt, niet te vaak ‘sorry’ zegt, en niet aan de zijkant van de vergaderruimte gaat zitten, dan kom je er vanzelf wel, toch?
Mag ik wat minder verdienen?
In 2018 nam de nieuwe CEO van @easyJet een ongebruikelijke stap: hij verlaagde zijn eigen salaris vrijwillig met £34.000.
Kijk voor de loonkloof ook naar seksuele geaardheid
Bij het onderzoeken van de loonkloof is het belangrijk om niet alleen naar sekse te kijken, maar bijvoorbeeld ook naar seksuele geaardheid en culturele achtergrond.
Duitsland introduceert nationale strategie voor gendergelijkheid
De Duitse regering heeft voor het eerst een nationale strategie aangenomen om gender ongelijkheid aan te pakken. 🚀